Læs

En lille guide til antiinflammatorisk kost

En lille guide til antiinflammatorisk kost

Rigtig mange danskere lider af såkaldte autoimmune sygdomme – altså sygdomme, hvor kroppen bliver selvdestruktiv, ved at immunsystemet går ind og angriber ens egen krop. Autoimmune sygdomme er f.eks. psoriasis, leddegigt, for højt/for lavt stofskifte, type 1 diabetes, sclerose og inflammatoriske tarmsygdomme.

Vores levevis i vesten, ligger meget langt fra hvad der er “naturligt” og godt for os at spise. Vi spiser utrolig mange færdigproducerede fødevarer, som er tilsat fedtstoffer af meget dårlig kvalitet og med den forkerte fordeling mellem omega 3 og 6. Vi spiser meget lidt frugt og grøntsager, vi glemmer at spise fisk og vi fylder os med raffinerede kulhydrater, der sender vores blodsukker på en rutsjebanetur. Dette er i høj grad med til at gøre mange overvægtige, uoplagte og utilpasse, men det er i høj grad også med til at påvirke mange processer i kroppen negativt – herunder inflammationsprocesserne. Det gode er at der kan gøres noget ved det.

Du har sikkert hørt begrebet antiinflammatorisk kost før – det er efterhånden et ord der er gået lidt mode i, efter min mening. Selvom der er mange eksempler på, at man kan forbedre sin tilstand ved at spise mere fornuftigt, skal man huske, at det ikke er et mirakelmiddel til at få det bedre. Det er dog, i følge min optik, noget der er værd at prøve af, for at se om det kan forbedre ens situation. Uanset hvad bygger antiinflammatorisk kost på fornuftige fødevarer og langt de fleste, vil kunne have gavn af at spise meget fra den øverste liste og mindre fra den nederste liste, i forhold til deres generelle sundhed og velbefindende 🙂

Disse fødevarer kan være med til at forbedre din tilstand:

Omega 3 (fed fisk, valnødder, gode olier)
Grøntsager, bær og frugter
Kakao (rigtig usødet kakao)
Krydderurter
Mælkesyrebakterier (findes i f.eks. A38, naturel yoghurt mm.)
Gurkemeje
Ingefær
Hørfrø
Nødder, især valnødder
Linser, bønner, kikærter
Fuldkornsprodukter (brød, ris, pasta, mel)
Økologiske animalske produkter (bedre fordeling mellem omega 3 og 6)
Gode fedtstoffer (koldpressede vegetabilske olier f.eks. olivenolie, mandelolie, sesamolie, avocadoolie, økologisk kærnet smør, kokosolie)

Nogle af tingene kan du evt. vælge at tage som kosttilskud – f.eks. fiskeoliepiller, mælkesyrebakterier, gurkemeje og ingefær.

Disse fødevarer kan være med til at forværre din tilstand:

Blodsukkerbelastende fødevarer (såsom sodavand, slik, kage, saftevand mm.)
For meget omega 6 (findes bl.a. i mange færdigproducerede fødevarer (pommes frites, frysepizza, færdigretter mm.), fastfood, konventionelle animalske produkter, tun i olie, pålægssalater, chips, kiks)
Fedtstoffer af dårlig kvalitet (margarine, ikke-økologisk smør og blandingsprodukter såsom Kærgården, raffinerede og hærdede olier, vindruekerneolie)
For meget alkohol (mere end 1 genstand dagligt)
Raffinerede kulhydrater (hvidt mel, pasta, ris og brød)
– Derudover er stress og rygning med til at forværre inflammation

Hvordan forholder du dig så til alt det her?
Det kan være en ret stor omvæltning, at ændre ens kost fuldstændig fra starten af. Rigtig mange spiser meget langt fra hvad der er det “rigtige” og der skal derfor også store forandringer til, for at spise antiinflammatorisk. I har sikkert hørt mig sige det før. MEN, hvis det hele virker lidt uoverskueligt, så tag en. ting. ad. gangen. Start evt. med det som vil være nemmest for dig at ændre på, og byg så mere på gradvist, i et tempo du kan overskue.

Rigtig god fornøjelse 🙂


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG