Midt imellem måltiderne

Måltiderne – midt imellem

Du kender det sikkert alt for godt – du er lige så godt i gang med noget, at du glemmer at spise, eller du er ikke rigtig sulten, så du kan godt lige vente… Og pludselig er du vanvittig sulten, og skal bare have fyldt på her og nu. Du ender måske i slikskålen på vej ud af kontoret, napper det stykke kage, der ligger tilbage på fadet fra formiddagshyggen, eller bilen slår et ekstra sving forbi tanken på vej hjem fra job.

Boost din dag

Mellemmåltiderne er ikke dagens vigtigste måltider, men de kan ikke undværes. Det er vigtigt at fylde brændstof på tanken løbende af flere grunde:

 • Det giver et boost til at holde den gående til et af hovedmåltiderne
 • Det giver energi til at klare de mange timer på job, hvor man skal være frisk i hovedet og klare udfordringer – også omstillinger her og nu
 • Det sikre et mere stabilt blodsukkerniveau
 • Det øger forbrændingen at spise – også mellemmåltiderne
 • Det giver god samvittighed at spise fornuftige mellemmåltider, så er det lettere at komme godt gennem dagen

 

Det kan for nogen være svært at ”nå” mellemmåltiderne i en travl hverdag. Men det er en dårlig undskyldning. Det kræver faktisk kun, at du står op lidt før op om morgen, så du kan nå at forbere­de mellemmåltider til dagen (de kan også forberedes aftenen før). Det er selvfølgelig vigtigt at pointere, at mellemmåltider er små måltider.

Spiser du et godt mellemmåltid, vil du få energi til at overskue resten af dagen, undgå at falde i med de søde sager om eftermiddagen / aftenen, og du vil undgå de store energidyk, som mange især oplever om eftermiddagen.

At have et relativt højt blodsukkerniveau allerede når du møder på arbejde, giver dig energi til at klare de første timer, som nogen gange kan virke uoverskuelige, men energiniveauet skulle gerne holde resten af dagen. Der går typisk et par timer fra du har spist et hovedmåltid, til du har glæde af det rent energimæssigt. Derfor er det vigtigt at spise mellemmåltider for at holde blodsukkeret stabilt og undgå de store dyk, der giver træthed.

Øg blodsukkerniveauet

Du kan opnå samme effekt som et mellemmåltid giver ved at bevæge dig, men det er de færreste, der har mulighed for at motionere eller gå en tur i raskt tempo mindst 20 minutter formiddag og eftermiddag. Når du bevæger dig stiger omsætningen af både kulhydrater og fedt, som er de primære energikilder med fysisk aktivitet. Når de to næringsstoffer frigives fra depoterne, vil du opleve, at dit blodsukkerniveau stiger og dermed har motion samme effekt, som det at spise.

Gode tommelfingerregler i forhold til at vælge sunde mellemmåltider er:

 • ½ – 1 skive rugbrød eller fuldkornsbrød (groft brød)
 • En mager skive ost (max. 30+ / 16 g fedt pr. 100 g) eller friskoste
 • Et stykke friskt frugt eller en håndfuld tørret frugt
 • Et par grove kiks eller knækbrød
 • Vælg altid magre produkter frem for fede (mørk chokolade frem for mælkechokolade)
 • Så lidt slik som muligt, spis evt. et enkelt bolsje, men pas på har man først taget et vil man gerne have flere.

 

Mellemmåltider er ikke forbudt. Den idé der hersker i nogle kure, som f.eks. fastekuren eller 5:2 giver ikke et relativ stabilt blodsukker, men giver på sigt sult og en tendens til at falde i honningkrukken, hvis man bare har en lidt svag rygrad. Mellemmåltiderne til sammen skal ikke udgøre mere end 25% af den samlede energiindtag i løbet af en dag, og derfor er det størrelsen og hyppigheden af dem, der er afgørende for, hvor fornuftige og sunde de er.

Stop op og mærk efter!!! Brug din sunde fornuft!!!

Husk, at du ikke skal spise til du er stopmæt, men til du ikke er sulten mere.


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG