Håndtér din irriterende nabo

De fleste har uden tvivl prøvet at være irriteret eller ligefrem gal på naboen. Det kan være på grund af høj musik, rod, en hund der gør eller andet – og for nogen kan irritationen ende med at udvikle sig til en alvorlig nabokonflikt, der i værste fald kan vare ved i årevis.

Det bedste er naturligvis at få naboskabet til at fungere. Samt at kunne tage den gode dialog hen over hækken eller plankeværket. Men netop både hæk og plankeværk kan starte en kedelig lavine af skænderier. Hvor høj skal hækken være. Hvem skal betale for plankeværket – og hvad er budgettet? Skal der hegn op i hækken, fordi naboens hund konstant løber ind i din have… Larmer naboens børn for meget – hver eneste fredag aften er der ren disco… Der er masser af anledninger, hvor det kan være svært at sige PYT. Og selv om de fleste ved, at med et smil kommer man langt, så kan det være svært at huske, når man kommer hjem fra arbejde og naboen har valgt at klippe fælles hæk en meter ned…

I følge Bolius.dk er der en række gode råd, der kan både forebygge og hjælpe det dårlige naboskab:

 1. Sig noget
  Mange vælger at tie stille om det, der går dem på – eller måske vælger de at fortælle andre i kvarteret, at de ikke bryder sig om naboen. Det løser ikke problemet. Du er nødt til at gå i dialog med din nabo.
 2. Lad tvivlen komme naboen til gode
  Måske er naboen slet ikke klar over, at han handler på en måde, som støder dig. Og måske vil han hellere end gerne ændre på det, hvis han får at vide, hvordan du har det.
 3. Tænk over måden, du siger tingene på
  Sæt dig i naboens sted – hvordan vil du selv have det, hvis han kom til dig med samme kritik? Husk også at lade aggressiviteten blive hjemme, når du går i dialog med naboen.
 4. Styr følelserne, og hold hovedet koldt
  Vær høflig og rolig, selv når naboen viser temperament eller er urimelig i dine øjne. Undgå at give tilbage af samme skuffe, det vil kun forværre konflikten.
 5. Sæt din ind i, hvem din nabo er
  Din nabo er et menneske, ikke et monster. Find frem til noget, I begge interesserer jer for, eller ros en ting, du ved naboen sætter pris på.
 6. Vær nysgerrig
  Stil dig selv spørgsmålet: Hvorfor handler min nabo, som han gør? Der er som regel altid en årsag til galskaben – find den, frem for vejen ud i konflikten.
 7. Overvej, om det er kampen værd
  Der er forskel på at have ret og få ret. Folk har en tendens til at kræve deres ret, koste hvad det vil, og så er det sjældent let at finde løsninger. Overvej i stedet om hækkens højde eller de 10 cm, skellet er for langt inde på din grund, virkelig er vigtigere end et fredeligt forhold til naboen. Er kampen værd at kæmpe?
 8. Se indad
  Ofte har folk svært ved at vedkende sig et medansvar for en nabokonflikt. Vær ærlig og tænk over, hvad du selv kunne og burde have gjort og kan gøre anderledes.
 9. Reagér, inden konflikten løber løbsk
  Er der først sagt for mange grimme ting, kan det være svært at viske tavlen ren. Sørg for at få fundet en klar løsning på jeres uenighed  hvis I ikke selv evner at finde kompromiset, er professionel rådgivning en mulighed.
 10. Overvej at få professionel hjælp
  En del nabokonflikter ender i et hegnssyn eller hos domstolene, men det løser sjældent konflikten, da det både efterlader en taber og sagsomkostninger, der skal betales. En anden mulighed er konfliktmægling, hvor en uvildig tredjepart forsøger at guide jer til en fælles løsning. Center for Konfliktforskning tilbyder desuden åben konfliktrådgivning, som er et gratis tilbud til privatpersoner.

Kilde: Bolius.dk


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG