Handelsbyer er “yt”

En ny undersøgelse fra Institut for Centerplanlægning (ICP) varsler dårlige tider fra handelsbyerne. Den viser, at vi allerede om 10 år kan opleve, at der er få rigtige handelsbyer i Danmark. Det er ikke opløftende nyheder for byer som Korsør, Skælskør og Slagelse.

Købstæderne rundt i Danmark er presset som aldrig før. Det skyldes primært internethandlen.

Det tegner altså ikke godt for Slagelse, og de to mindre købstæder Korsør og Skælskør. De to sidstnævnte vil nemlig ikke være at finde på Danmarkskortet over handelsbyer om mindre end ti år.

Sådan lyder det fra ICP i Danmark ifølge VD Online.

Dårlige fremtidsudsigter

ICP har siden 1959 rådgivet og vejledt danske kommuner og ministerier omkring tendenser og udvikling indenfor centre og detailhandel.

Derfor er også Slagelses butik- og handelsudvikling blevet fulgt gennem årene.

For Slagelses vedkommende ser det derfor ud til at have været en taktisk klog beslutning at placere VestsjællandsCentret i midten af byen.

Det medvirker til at Slagelse kan kalde sig en “rigtig” handelsby.

En rigtig handelsby i Danmark er en by, hvor udvalget af butikker gør, at man ikke behøver at tage til andre byer for at handle. Og det er kun Slagelse, der – mere eller mindre – kan klare det i vores kommune.

Skælskør og Korsør har i 2018 ikke hele paletten på trods af, at de har en masse gode forretninger. Derfor – hvis udviklingen fortsætter – spås de ikke en chance for at overleve som handelsby.

Det gør Slagelse – hvis altså man er aktiv og gør noget for det.

En helgardering

Men det er helt sikkert, at ingen bør lade sig overraske længere. Og den kedelige udvikling kan ramme hurtigere end forventet. Især hvis de mange onlineshoppere i Danmark fortsætter med at handle hjemme fra computeren.

Flere fysiske forretninger er begyndt at få øjnene op for at basere sig på både nethandel og den fysiske butik.

Det vil sige en både-og-løsning.

Det fungerer langt hen ad vejen for flere butikker.

Venter på modreaktionen

Formanden for ICP Per Nyborg påpegede forleden, at en ændring i udviklingen kræver, at borgerne aktivt vil bevare det levende, menneskelige handelsliv i bymidten.

Dansk Erhvervs formand Per T. Rasmussen peger på, at kommunerne ganske enkelt ikke har været opmærksomme nok på problemet.

I virkeligheden handler det om, at borgerne i handelsbyerne skal gøre op med e-handlen som en modreaktion.

Formanden for Slagelse Erhvervsforening, Business Slagelse, Torben Kjerulff understreger dog, at det i høj grad også er op til byernes egne forretninger at tage kampen op.

Der er dog også optimistiske toner at spore ude i handels-Danmark. De kommer fra blandt andre VestsjællandsCentrets marketingschef Jane Dahl, der mener, at man nok skulle være i stand til at hamle op med internethandlen.

 

Kilde: VD Online


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG