Læs

Dårligt arbejdsmiljø for kokkeelever

Dårligt arbejdsmiljø for kokkeelever

En ny undersøgelser blandt elever, fra blandt andet ZBC i Slagelse, viser, at kokkeelever kæmper med dårlige arbejdsmiljø. Det skriver TV ØST.

Det er ikke ukendt, at arbejdsmiljøet i mange restauranter landet over koger over. Det går oftest ud over dem længst nede i hierarkiet; kokkeeleverne.

Det er avisen.dk, der har lavet en rundspørge på landets kokkeuddannelser. Her har 142 elever svaret på spørgsmål om deres arbejdsmiljø.

55 procent af respondenterne angiver, at de ofte eller meget ofte har været stressede eller nervøse, næsten 17 procent har været udsat for mobning og 12,5 procent har oplevet vold i deres seneste praktik.

At der er vold involveret i arbejdsprocessen kan Emil Nielsen, der er elev på kokkeuddannelsen nikke genkendende til.

Du kan godt risikere at få et slag en gang imellem, hvis du gør noget, der er virkeligt, virkeligt dumt. Så siger du bare: “OK”, nu har jeg så fået en straf for det.

1/3 overvejer at droppe ud

Det meget hårde arbejdsmiljø gør, at næsten en tredjedel (32 procent) har overvejet at droppe ud af uddannelsen til kok.

Undersøgelsen peger endvidere på, at eleverne har overarbejde, hvilket ifølge elev-overenskomsten ikke bør finde sted. Alligevel kan 4 ud af 5 svare på, at de har haft overarbejde i deres seneste praktik.

Ydermere kan undersøgelsen belyse, at næsten halvdelen af eleverne ikke fik den søvn de havde brug for efter de lange arbejdsdage.

Der skal ske noget

Både 3F og Horesta anerkender, at der er nødt til at ske noget, der hvor arbejdsmiljøet er dårligt.

Det handler om, at se på, at arbejdsprocesserne bliver gjort mere udholdelige, mener Bo Christensen, der er forhandlingssekretær på området for 3F.

Han tilføjer samstemmigt med Horesta, at branchen skriger på kvalificeret arbejdskraft.

Derfor opfordrer de arbejdsgiverne til at imødekomme den nye generations krav. Det indebærer for eksempel, at der bliver givet små ansvarsområder relativt tidligt i elevtiden. Det vil givetvis få de unge elever til at føle sig tilpas. Sådan lyder det fra Jens Zimmer Christensen, der er formand for arbejdsgiverorganisationen Horesta til avisen.dk.

 

Kilde: TV ØST.


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG