Læs

Så er det snart FASTELAVN………..

Så er det snart FASTELAVN………..

…og hvis jeg ingen boller får laver jeg ballade!!!

nej ingen ballade fra mig, derimod får I min opskrift på Gammeldags Fastelavnsboller som et et hit for hele familien

Først vil jeg lige starte med en fortælling om, hvorfor vi egentlig holder fastelavn og hvordan det blev afholdt i gamle dage.

Vi gør det hvert eneste år – klæder os ud, slår katten af tønden og spiser fastelavnsboller. Men har du nogensinde undret dig over, hvorfor vi egentlig gør det?

Mænd blev klædt ud som kvinder, kvinder som mænd – man vendte op og ned på tingene. To skikkelser var en fast del af optoget. Den ene var klædt ud som sommer, den anden som vinter. De skulle kæmpe mod hinanden, og sommeren skulle selvfølgelig helst vinde over vinteren, hvis afslutning man markerede ved fastelavn.

Historien om fastelavn har rødder langt tilbage i tiden. Faktisk helt tilbage til før reformationen. Unge mennesker klædte sig ud og red rundt og besøgte de forskellige gårde, hvor de tiggede om mad til den fest, der blev holdt om aftenen. Fastelavn blev fejret i forbindelse med en fyrre dage lang faste mellem askeonsdag og påskelørdag, og dagen blev brugt til at spise, drikke og feste løs, inden man skulle faste i fyrre dage. Dengang kaldte man det i Danmark for fastelag, som betyder et muntert lag før fasten.

Boller op – boller ned
Traditionen med optogene sluttede i 1900-tallet. Traktoren havde overtaget en stor del af arbejdet på gårdene, og der blev færre og færre heste. Børnene begyndte at klæde sig ud og gå rundt og synge ved folks døre.

Når optogene kom rundt til de forskellige gårde, havde de nogle bestemte viser, de sang. Børnenes raslen er en variant af den tradition. Man skal give noget, for at få noget igen. Man synger en sang og får så noget tilbage.

Traditionen med, at børnene får dine småpenge, er til gengæld først kommet senere.

Børnene fik boller, når de var ude at rasle. Hvidt brød var meget luksuriøst dengang, hvor man mest spiste mørkt brød, fordi det mætter bedre. Derfor var hvidt brød meget fint, og ikke noget man spiste til hverdag.

Tøndeslagning var en af optogets traditioner. Man mente, at katten var et ondt dyr, og indtil starten af 1800-tallet puttede man en levende kat i tønden. Den, der slog katten ud af tønden, blev kattekonge og kunne vælge sig en kattedronning blandt de unge piger.

Heldigvis er hele fastelavn-konceptet meget mere muntret nu til dags – en hyggedag for hele familien – og hvor vi spiser lækre fastelavnsboller – her får DU min opskrift

LÆKRE FASTELAVNSBOLLER MED HINDBÆRSKUM

Se flere opskrifter på http://charlottescupcakebakery.blogspot.dk – for en kage er aldrig nok!

DER BLIVER CA. 14-16 STK AF DENNE OPSKRIFT

Du skal bruge:
Dej:
375 g smør
25 g sukker
500 g hverdemel
1 1/4 dl mælk
2 æg
50 g gær
15 g kardemomme (kan undlades hvis du ikke bryder dig om dette)

Marcipanmasse:
125 g smør
125 g sukker
250 g råmarcipan
Alle ingredienserne røres sammen
Du kan evt. bruge en Orange-, Skovbær- eller lakridsmarcipan hvis du ønsker anden smag.
Så skifter du 125 gr af råmarcipanen ud med dem smag du ønsker

Hindbær-skum
1/2 liter piskefløde
1 lille glas god Hindær-marmelade eller friske hindbær
Fløde piskes og hindbær kommes i – sprøjtes i kagen med tyl 1M

Pynt:
Disse kager er bare drysset med flormelis, men vælger du og spise kagerne uden skum, kan du pynte med glasur og usaltede hakkede pistacienødder.

Sådan gør du:
Mælk, gær og sukker opløses.
Smør, æg, kardemomme og hvedemel blandes i.
Æltes i 5 min. og stilles i køleskab 20 min.

Herefter rullere dejen ud til en forkant med en tykkelse på ca. 4 mm.
Dejen skæres i firkanter 12×12 cm. På midten i hver firkant lægges ca. 15 gr. marcipanmasse

Enderne lukkes sammen ind mod midten, og bollerne sættes på pladen med samlingen nedad.
HUSK at lukke dem godt så marcipanmassen ikke “render” ud.
Bollerne stilles nu til hævning i 1-1 1/2 time et lunt sted eller brug hævningsprogram i ovnen hvis du har et sådan.

Efter hævningen pensles bollerne med æg.
Bages ca. 12-14 min på 200 grader i varmluft (gerne 4D varmluft hvis du har det, så kan du have flere plader inden af gangen og de alle bliver perfekte).

Efter bagning skal bollerne afkøles. Derefter pyntes de med glasur eller hindbær-skum
Kun fantasien sætter grænser.

GOD FORNØJELSE MED BAGNINGEN OG GOD FASTELAVNSFEST


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG