Er langsom mode det nye sort?

Moden bevæger sig i dag så hurtigt, at det er svært at følge med – selv for de mest dedikerede mode-elskere. Sæsonerne er blevet kortere og trends og tendenser opstår og forsvinder i dag hurtigere end nogensinde. Hos store kæder såsom Zara og H&M går det i mange tilfælde så utrolig stærkt at en ny kollektion er på gaden i løbet af blot 3 uger – det som populært kaldes fast fashion.

En ny megatrend i modeverdenen bevæger sig dog i den modsatte retning: ”slow fashion”.  I slow fashion dyrkes det tidløse, det kvalitetsbevidste og det gode håndværk, og ses hos et stigende antal modebrands, designere og trendsættere som en vigtig del af deres stil og designfilosofi. I Danmark arbejder flere brands og upcomming designere allerede med slow fashion, herunder Maja Brix, AMOV, Junk de Luxe, Levi’s og Le Legionaire.

Giver tøjet længere liv

Slow fashion antager mange forskellige former alt efter hvilke designere og brands som arbejder med det i deres kollektioner. Nogle brands såsom AMOV og Maja Brix dyrker de klassiske farver, snit og designs som gør tøjet tidløst og mindre afhængig af modens skiftende trends. Andre arbejder med at få tøjet til at kunne holde i mange år ved at vælge materialer i den bedst mulige kvalitet eller gøre det nemt for kunderne at få det repareret eller re-designet.

Der er selvfølgelig også et stigende antal brands og butikker som fokuserer på at give tøjet nyt liv efter at  man er færdig med at bruge det. Det kan fx være ved at give mulighed for at man kan bytte eller dele tøjet med andre gennem delegarderober, upcycling eller såkaldte tøjbiblioteker eller sælge tøjet videre som eksklusivt second hand eller vintage.

Filosofien er i alle tilfælde det samme: Få tøjet til at holde så længe som muligt ved at gøre levetiden længere og skabe en kultur hvor vi knytter os til vores tøj. Slow fashion er altså ikke kun en måde at designe og bruge tøj men også en kulturel modtrend til masseproduktion og ”brug-og-smid-væk” mode som desværre er en konsekvens af de enorme mængder tøj der hver dag går til spilde følge af den hurtige mode.

3 tjekkede slow fashion brands

Her kan du se et par inspirerende designere, brands og butikker som arbejder med slow fashion:

#1 Res Res

Res Res er en butik i hjertet af Nørrebro med fokus på bæredygtighed. Butikken drives af ildsjælene Søren og Lars og tilbyder deres kunder en unik service: Her kan man få repareret sine jeans man har købt i butikken for et symbolsk beløb. Res Res har et lille lager af overskydende denim-stoffer som de bruger til at reparere kundernes jeans og har som en fast del af deres koncept og filosofi at tøjet skal kunne bruges så længe som muligt.

#2 AMOV

Modebrandet AMOV blev startet i 2015 af danske Kasper Eis. Ideen med AMOV har lige fra start været at skabe designs der så bæredygtige som muligt ved at eksperimentere med forskellige strategier for langtidsholdbarhed. AMOV har satset på at designe tøjet til at holde så lang tid som muligt, bl.a. ved at anvende stilrene farver, men også ved at give køberne mulighed for at videresælge tøjet som second hand gennem et auktionssite tilknyttet brandet. Alt deres tøj er desuden produceret af økologisk bomuld.

#3 Resecond

I Resecond kan man bytte sig til massevis af brugte, men flotte kjoler for blot 100 kr. om måneden. Fordi mange kun bruger deres nye kjoler en enkelt gang eller to, ender de ofte med at hænge i skabet. Konceptet fungerer ved at man kan aflevere de kjoler man ikke længere bruger og til gengæld bytte sig et stort udvalg af andre flotte kjoler efter behov – samtidig med at man undgår tøjspild.


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG