Læs

Mobilsnak og sms i bilen skal koste et klip i køre...

Mobilsnak og sms i bilen skal koste et klip i kørekortet

Regeringen og DF vil skærpe straffen for at tale i telefon, sende sms’er eller være på Facebook, mens man kører bil.

Hvis du sender en sms, bruger din telefon, iPad eller andet elektronisk udstyr mens du kører bil, og du bliver taget af politiet, så kan du i fremtiden se frem til en skrappere konsekvens.

Regeringen og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om at skærpe både regler og straf for at bruge mobiltelefon eller andet udstyr under kørslen. Det skriver dr.dk.

1.500,- og klip

Fremover skal det koste et klip i kørekortet og en bøde på 1.500 kroner. Straffen i dag er blot en bøde på 1.500,-, hvis du bliver taget i at bruge håndholdt mobiltelefon i bilen.

Det er en stor og effektiv strafskærpelse. Det er min klare fornemmelse, at folk har en større respekt for det der klip i kørekortet. For de ved, at hvis man får tre klip, så risikerer man altså at miste sit kørekort, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA).

De nye regler ændrer dog ikke ved, at det er tilladt at tale håndfrit i mobiltelefon under kørslen, medmindre politiet vurderer, at de konkrete omstændigheder har medført “en tilstrækkelig faresituation.”

Stort problem for trafiksikkerheden

Transportministeren kalder det et meget stort problem for trafiksikkerheden, når bilister bruger håndholdt mobiltelefon.

En undersøgelse fra DTU viser, at der er 12 gange større risiko for at ende i en ulykke, hvis man indtaster et telefonnummer, mens man kører, og der er seks gange større risiko for ulykke, hvis man sms’er, mens man kører, siger han.

Antal sigtelser allerede halveret på to år

Dr.dk skriver endvidere, at tal fra Rigspolitiet viser , at antallet af sigtelser for at bruge håndholdt mobil under kørsel allerede er faldet markant.

På to år er antallet af sigtelser mere end halveret fra 41.543 sigtelser i 2015 til 19.926 sigtelser i 2017.

Ifølge Rigspolitiet skyldes det blandt andet, at politiet i over ti år har haft et øget fokus på brugen af håndholdt mobiltelefon, ligesom flere nye biler leveres med bluetooth-teknologi, hvilket gør det nemmere for bilister at tale i håndfri telefon.

S også klar på hårdere straf

Hos Socialdemokratiet er man helt enig med regeringen og Dansk Folkeparti i behovet for at øge straffen for at tale i håndholdt telefon eller på anden måde anvende teleudstyr, mens man kører i bil.

Transportordfører Rasmus Prehn (S) vil dog ikke lægge sig endegyldigt fast på, at det foruden bøden på 1.500 kroner skal koste et klip i kørekortet.

Lovforslaget kort

Det forventes, at regeringen fremsætter et lovforslag til efteråret, og bliver gjort ‘teknologineutralt’. Det vil sige, at alle håndholdte kommunikationsapparater som tablets, bærbare computer og gps – og ikke kun mobiltelefoner.

Det vil derfor også give et klip i kørekortet, hvis man sms’er, skyper, er på sociale medier eller benytter andre ”internetrelaterede funktioner” under kørslen.

 

Foto: Rigspolitiet
Kilde: dr.dk.

 


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG