Blå bog: borgmesteren i øjenhøjde

Hos Mærk Efter mødtes vi en eftermiddag med nytiltrådte borgermester John Dyrby Paulsen på borgmesterkontoret. Det blev til en snak om blandt andet barnebarn, barndom, badminton og beslutninger, der skal træffes.

I en række af artikler, startende med borgmesteren, vil vi komme lidt nærmere de hoveder, der slår de politiske slag i vores byråd og udvalg i Slagelse Kommune. Vi har derfor stillet dem en række spørgsmål, der både handler om deres politiske karrierer og deres mere private sider.


John Dyrby Paulsen

Alder: 54 år
Fødested: Korsør
Nuværende bopæl: Korsør
Uddannelse: Student fra Slagelse Gymnasium- og HF-kursus,
Cand. Polit fra Københavns Universitet, 1990, og HD i Udenrigshandel fra CBS, 1992.
Parti: Socialdemokratiet
Medlem af Folketinget fra 2005-2015.
Civilstatus: Gift med Charlotte, skoleleder på Broskolen i Korsør
Børn: 3 drenge; to på 25 og en på 30 år.
Barnebarn: 1 pige på 19 måneder


Inspirationskilder

Var der nogen eller noget, der inspirerede dig til at gå ind i politik? 

Næh egentlig ikke. Interessen opstod gradvist. Først da jeg kom lidt uventet i elevrådet i 3. klasse i folkeskolen – jeg anede overhovedet ikke, hvad det drejede sig om, men jeg blev allerede dengang fanget af muligheden for at få indflydelse.

Det var i øvrigt temmelig udemokratisk. Min klasselærer – hr. Lomborg – kaldte mig op til katederet og spurgte om jeg spillede fodbold. Det svarede jeg ja til. “Fint”, sagde han, “så er du valgt til elevrådet”, og så trissede jeg ned på min plads uden at ane, hvad Lomborg snakkede om.

Så mødte jeg Anker Jørgensen senere i livet, lidt tilfældigt. Jeg tror, at det var i forbindelse med en skoleudflugt til København, og det møde bed sig fast.

Jeg havde faktisk ikke tænkt mig at skulle være involveret i politik. Jeg valgte at læse økonomi efter gymnasiet, så jeg havde mere tænkt mig at være embedsmand. Men i midten af 1990’erne flyttede vi tilbage til Korsør – og der gik jeg efter nogle år ind i politik.

Der mødte jeg i øvrigt min kone – i det samme parti. Det gør det noget nemmere.

Så flyttede vi til Korsør. Der mødte jeg i øvrigt min kone – i det samme parti. Det gør det noget nemmere.

Politisk aktivitet

Hvordan var du særligt politisk aktiv i dine tidligere år?

Foruden elevrådet, så var jeg ikke særlig aktiv i mine yngre år. Jeg var hverken med i nogle ungdomspartier eller foreninger. Det valgte jeg helt fra.

Min politiske karriere startede først i 1998, da jeg flyttede tilbage til Korsør og blev valgt ind i byrådet i daværende Korsør Kommune.

Professionelle bedrifter

Hvad er du særligt stolt af at have gennemført?

I politisk øjemed og med de lokale briller, så er det den samarbejdsaftale alle partier i byrådet står bag, og så de forsvarsforlig jeg var med til at få gennemført i min tid på Christiansborg. Blandt andet at sørge for, at flådestationen kunne blive liggende i Korsør, og nye tiltag på Antvorskov Kaserne. Det var ellers i tider, hvor der blev skåret ned på forsvaret.

Mindre lokalt forankret, så er der også det arbejde vi lavede i NATO-sammenhæng. Det var også interessant.

Men derudover, så er jeg også glad for at undervise. Spørger man undervisere, så siger 90 % undervisere, at de er bedre end gennemsnittet. Det ved jeg ikke om jeg er – men jeg nyder nok at undervise, mere end gennemsnittet gør.

Politiske interesser

Er der særlig politik du brænder for og interesserer dig for?

Ja, det er der.

Jeg er endnu ikke faldet over noget emne, der ikke er interessant som sådan. Jo havearbejde.

Næsten hvilket som helst emne man tager, og begynder at grave sig ned i, bliver interessant. Jeg er endnu ikke faldet over noget emne, der ikke er interessant som sådan. Jo havearbejde. Det interesserer mig ikke så meget.

Hvis jeg skulle vælge et emne vi i byrådet særligt skulle beskæftige mig med – det kan vi naturligvis ikke – men hvis jeg skulle vælge, så ville jeg vælge uddannelsesområdet.

Hele forløbet. Hvordan sørger vi for at de her unge mennesker får den viden de skal bruge? Og det med at starte tidligt, måske helt fra fødslen. Det er interessant. Og hvordan kan vi lave undervisningen, så det i virkeligheden er sjovt.

Jeg underviser selv på gymnasiet, det er sjovt. Unge mennesker er jo energibomber. Og den undervisning jeg selv fik mest af – sådan noget sid-på-røven undervisning – er vi heldigvis ved at gå væk fra.

Mærkesager

Hvad har du gennemført indenfor de første 100 arbejdsdage?

Der er en ting, der er vigtig, og det er at få styr på økonomien.

Vi skal være bedre til at styre økonomien, og det skal vi have et overblik over.

Så skal vi have et mål for, når vi siger ‘decentralisering’, hvad mener vi så. Det har vi alle sammen sagt i løbet af valgkampen. For, hvis du går os, selv mig, på klingen i forbindelse med den konkrete betydningen af decentralisering, så bliver svaret vagt.

Derfor skal vi bruge de første 100 dage på at fastlægge, hvad vi mener med decentralisering, og så skal vi diskutere med medarbejdsorganisationer og medarbejderne om, hvad vi forstår med decentralisering og hvordan vi bruger det i praksis,

John, politikeren

Hvordan kan du gøre en forskel som politiker?

Jeg kan være med til at udbrede en politisk diskurs, hvor vi allesammen bliver bedre til at være mere konkrete i vores ønsker til forandringer, og bedre til at fokusere på handlinger frem for holdninger.

Vi skal være færdige med floskler. Dem gider jeg ikke høre mere på. Handlinger er vigtigere end ord. Os politikere, vi er så gode til at lave strategier. Vi kan tapetsere Storebæltsbroen med det.

Os politikere, vi er så gode til at lave strategier. Vi kan tapetsere Storebæltsbroen med det.

Der er en ny talemåde, der siger ‘handling før holdning’, det er egentlig interessant i politik, for der er udgangspunktet normalt omvendt.

Kort sagt, vi kan gøre en forskel ved at være mere præcise i, hvad vi gerne vil have – og så skal vi få det gjort. Vi er nødt til at lukke tingene. VI opnår aldrig millimeterretfærdighed, men vi ved jo ofte godt, hvad en god løsning kan være, og en del af en god løsning er også, at den er klar og hurtig.

Det skal dreje sig om, at vi tager nogle beslutninger.

Menneskelige værdier

Hvilke menneskelige værdier kendetegner dig?

Det er svært lige at sætte ord på. Men det, der betyder noget for mig lige nu, det er det der med at pakke tingene ind. Hvordan taler vi til hinanden, så vi også forstår det.

Hvis jeg siger tingene, så de er til at forstå, så er risikoen mindre for, at andre tager mine ord og putter ind i en anden kontekst – og dermed er risikoen også mindre for, at andre misforstår, det jeg siger.

Derfor handler det også om at sætte sig ind i den andens sted, så jeg sørger for, at vedkommende forstår, hvad jeg mener.

Så det optager mig også, at vi hører, hvad de andre siger. Det vil sige, vi skal kommunikere klart og høre klart. Det er ikke altid den andens skyld, at vedkommende ikke har forstået, hvad jeg siger.

Det vil sige, vi skal kommunikere klart og høre klart.

Jeg har altså fokus på åbenhed og forståelse, og det er nemt at sige. Hvordan jeg gør det, det ved jeg ikke helt endnu. Det er en løbende proces, hvor jeg hele tiden arbejder med mig selv og samarbejder med mine kollegaer.

Jeg skal tænke ind, at vi ikke alle sammen har den samme virkelighed, men vi må også godt skubbe lidt til hinanden – så længe vi ikke glemmer os selv. Vi skal ikke have alle de pleasere. Det har jeg også sagt til direktionen, spark mig nu forhelvede over skinnebenet, hvis der er et eller andet jeg gør, som er mærkeligt eller dumt.

Det har jeg også sagt til direktionen, spark mig nu forhelvede over skinnebenet, hvis der er et eller andet jeg gør, som er mærkeligt eller dumt.

Det er okay, at der bliver gået lidt til en. At der kommer nogle og siger, det der er godt nok lidt mærkeligt. Bare fordi jeg er borgmester, behøver det, jeg siger, jo ikke at være det rigtigste.

Fritidsinteresser

Hvad laver du i din fritid?

Jeg spiller badminton. Det er for det sociale, og fællesskabet. Vi er 12-16 stykker og ingen af os kan lide at tabe.

Så går jeg meget op i min familie, selvfølgelig. Jeg har et barnebarn. Man mister jo fornuften med sådan en størrelse. Hun er jo bare dejlig. Hun skal ikke sige ret meget, så smider man alt, man har i hænderne, og kan nok ikke tænke helt klart. Det er meget dejligt.

Jeg har et barnebarn. Man mister jo fornuften med sådan en størrelse. Hun er jo bare dejlig.

Jeg interesserer mig også for italiensk vin. Det er spændende, og noget vi går meget op i. Derfor rejser vi også til Italien en gang imellem.

Fun fact

Ha ha, der er sikkert mange fun facts om mig.

Den eneste jeg kan komme i tanke om lige nu er, at jeg stort set altid er på slankekur. Jeg plejer at joke med, at det til gengæld er sådan en kur, hvor man må spise næsten alt. Det betyder, at den er ikke særlig effektiv, men til gengæld er den nem at holde. Men seriøst: Jeg skal tabe mig – og det siger jeg hvert år på den her tid, og som regel lykkes det også.

Min kone og drengene vil sikkert synes, der er mange andre fun facts.


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG