Mobiltid

Børn bruger alt for meget tid foran en eller anden skærm – Det er vi helt enige om! De skal bruge deres kroppe, brække en arm, slå hul i knæet, blive forpustet, lære af deres fejl og få erfaring. Og samtidig ha´ det sjovt.

Men hvem skal de lære det af? De voksne? Ja det ville jo være det mest naturlige. Men problemet er bare, at de voksne sidder og glor ind i deres telefon, på alle tænkelige tidspunkter af døgnet. Og børnene vil ellers rigtig gerne bruge deres kroppe og lege med de voksne. Men de voksne har ikke lige tid, fordi de skal lige tjekke vigtige opdateringer på facebook og instagram. Og eftersom de voksne er rollemodeller for børnene, ja så gør børnene det samme.

Holder børnene beskæftiget

I starten er det meget rart, at børnene er beskæftiget med at glo ind i en skærm. Så kan de voksne få noget tid til selv at glo ind i deres skærme. Men på et tidspunkt er der en eller anden klokke, der ringe inde i hovedet på de voksne. Det er vist noget med, at børn skal have frisk luft og lege lidt. Og så springer disse voksne op af stolene, og smider disse helt udenforstående børn ud og lege. De voksne skal selvfølgelig ikke med, for børn kan da sagtens lege selv.

En afhængighed

Men børnene er allerede blevet afhængige af deres skærme, så de kan ikke finde ud af at lege længere, med mindre det er noget med skærm. Så laver de voksne regler om spilletid, for det er alt for dårligt, at de dovne unger ikke kan lege uden alt det elektronik. Det elektronik som de er opvokset med og som deres rollemodeller selv bruger rigtig flittigt. Det er på badeværelset, mens man ser fjernsyn, mens man kører bil, mens man spiser (både derhjemme og på restaurant) mens man er til møde, mens man snakker med andre mennesker. Og alle andre mulige og umulige steder.

Børnene reagerer så tilbage med frustration og bliver sure og kede af det. For de kan naturligvis ikke forstå det. Og i skolen må de heller ikke sidde med deres telefon, for så kan de ikke koncentrere sig om at lære noget. Så snyder de og gemmer telefonen, og får mere skældud og ryger på kontoret osv osv. Dybt afhængige er de allerede i en meget ung alder.

Hvordan havde I tænkt jer, at børnene nogensinde skal slippe ud af den afhængighed, som de er født ind i? Det er op ad bakke.

Lad telefonen ligge

Så problemet er ikke børnene. Det er de voksne. Dem som glor ind i deres telefon, som det første om morgenen, og som det sidste om aftenen. Og hver evig eneste lejlighed, hvor man lige skal vente et øjeblik. Det er desværre blevet sådan, at de fleste laver bevægelsen med at tage telefonen frem, fuldstændig ubevidst. De er ikke engang klar over hvor afhængig de selv er.

Prøv en gang i mellem at ligge telefonen fra dig. Lad den blive hjemme. I starten kan det bare være korte øjeblikke. Men trap langsomt op, til det til sidst er dig der suverænt bestemmer over dit liv. Og det ikke er din telefon, som styrer det for dig. Og begynd så at lege med dine børn. Du vil opdage, at det er helt fantastisk.

Hvis du læser denne blog fra din telefon, er det selvfølgelig i orden 😉 Men husk og slukke den bagefter.


KOMMENTARER ER IKKE TILGÆNGELIG PÅ DETTE INDLÆG